رژیم غذایی مدیترانهای ممکن است نیاز به مصرف داروی رفلاکس را کاهش دهد

فراشفا: داروهای فراوانی در بازار برای درمان نشانههای اسید رفلاکس (برگشت اسید از معده به مری) در دسترس است، اما میتوان فواید دارویی مشابه را بهسادگی با دنبال کردن یک برنامه غذایی به دست آورد.
محققان موسسه تحقیقات پزشکی فینشتین در Northwell Health و کالج پزشکی نیویورک، یافتههایشان را در این زمینه ارائه کردهاند.
تحقیق آنها اوایل این ماه در مجله JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery منتشر شد.
در این مطالعه، بیماران مبتلا به رفلاکس گلو به نای (LPR) به دو گروه تقسیم شد.
یک گروه با مهارکنندههای پمپ پروتون (PPI)، داروی رفلاکس مرسوم، درمان شدند.
گروه دوم رژیم غذایی به شیوه مدیترانهای همراه با مصرف آب قلیایی را دنبال کردند.
درنهایت، بیماران دنبال کننده برنامه غذایی مدیترانهای شاهد بهبودی مشهودی بودند.
درواقع، بهتر نسبت به افراد مصرفکننده دارو.
این را هم بخوانید: رژیم غذایی مدیترانهای چیست؟
درمجموع، ۶۲ درصد بیماران حاضر در این برنامه غذایی شاهد کاهش شش نقطهای در شاخص نشانه رفلاکس بودند. تنها ۵۴ درصد بیماران حاضر در گروه PPI شاهد کاهش مشابه بودند.
به گفته این محققان، این نتایج نشان میدهد که رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهان میتواند درزمینهٔ درمان برخی بیماریها، کارآمدتر باشد.
برنامه غذایی هنگام درمان بیماری مزمن، تعیینکننده است
دکتر کریگ اچ. زالوان، نویسنده اصلی مطالعه و رئیس بخش پزشکی گوش، حلق و بینی و مدیر پزشکی موسسه اختلالات صدا و بلع در بیمارستان پلپ Northwell Health و محقق در موسسه فینشتین، پیدایش این مطالعه را به سایت Healthline توضیح داد.
او گفت:«من بهطور خاص درزمینهٔ اختلالات صدا و بلع کار میکنم، به این خاطر، ارجاعات زیادی از دیگر مناطق به مطب من میشود. در آن زمان، بیماران مبتلا به LPR را تشخیص میدهم و البته هر کاری را که همه انجام میدهند،انجام میدهم و تحت درمان با PPI قرار میدهم. صادقانه بگویم، درنهایت از اینکه تنها چیزی که انجام میدهم دادن این قرصها به افراد است،سرخورده شدم و این به نظر مثل این بود که این نوع درمان تنها به نشانهها میپرداخت و به خود مشکل نگاه نمیکرد.»
زالوان گفت که در مورد بیماریهای مزمن مختلفی تحقیق کرده و دریافته است که رژیم غذایی بهطور خاص عاملی مهم است.
او گفت:«من فکرهایم را به اینگونه ابراز کردم که رفلاکس بهطور ساده یک بیماری مزمن دیگر است و اگر همه این بیماریهای دیگر به برنامه غذایی خیلی خوب جواب دهند، چرا رفلاکس اینگونه نباشد؟ رفلاکس یک بیماری مبتنی بر غذاست، پس اینگونه بود که شروع کردم به فکر کردن که باید کاری اندکی متفاوت انجام دهم. چند سال پیش، به بیمارانم گفتم که به رویکرد مبتنی بر غذا روی بیاورند و متوجه شدم که بهبودی خیلی خوبی پیدا کردند.»
نتایج چشمگیر
بااینکه در حال حاضر هم شواهدی مبنی بر مفید بودن برنامه غذایی به شیوه مدیترانهای برای افراد مبتلا به LPR و هم رفلاکس (برگشت) اسید معده به مری (GERD) وجود دارد، زالوان گفت که نتایج این مطالعه او را شگفتزده کرده است.
او گفت:«فکر میکردم که این داروها، مهارکنندههای بسیار قوی بیماری اسید رفلاکس هستند و پیشبینی میکردم که بهتر از برنامه غذایی بهتنهایی عمل کند. به این خاطر انتظار نداشتم نتایج (برای گروه مبتنی بر گیاه) اینقدر عالی باشد.»
همین گروه از محققان اکنون دربی دریافت کمک مالی موسسههای ملی سلامت (NHS) هستند تا یک مطالعه آینده نگرانه بزرگتری را انجام دهند که این تحقیق را گسترش خواهد داد.
این مطالعه پیشنهادی نه تنها دارو در برابر غذا،بلکه مؤلفههای گوناگون دخیل و نیز شیوه پاسخ میکروبیوم افراد به برنامههای غذایی مختلف را هم بررسی خواهد کرد.
در آخر، زالوان گفت که دوست دارند راههای بهتری را برای تشخیص و درمان رفلاکس بیابند.
او گفت:«البته، فرضیه من این است که رویکرد مبتنی بر برنامه غذایی همیشه جواب خواهد داد.»
مبارزه با تجویز بیشازحد دارو
این یافتهها با مسئلهای دیرپا در ایالاتمتحده ارتباط پیدا میکند، یعنی وابستگی بیشازاندازه به تجویز داروها.
زالوان اشاره میکند که آمریکاییها هرساله میلیاردها دلار صرف داروهای رفلاکس میکنند و میافزاید که داروها میتوانند اثرات جانبی نامطلوب هم داشته باشند.
این اثرات جانبی اغلب با داروهای حتی بیشتری درمان میشوند و این دور ادامه مییابد.
زالوان گفت:«این بخشی از شیوه تفکر آمریکایی است که اگر مشکلی داشتید، به دارو نیاز دارید. اگر نگاهی به پیشینه تحقیقات درزمینهٔ بیماریهای مزمن بیندازید، درمییابید که به جای تجویز PPI و استاتین ها برای کلسترول و داروهایی برای قند بالایشان، تمام پزشکان برای کمک به درمان بسیاری از این بیماریهای مزمن موجود، حقیقتاً باید بهسوی رویکرد مبتنی بر گیاه بیشتری حرکت کنند.»
زالوان گفت:«واقعاً میخواهم تأکید کنم که این نتایج بهروشنی نشان میدهد که رویکرد مبتنی بر غذا به همان خوبی – اگر بهتر هم نباشد- داروهاست؛ و وقتی تشخیص درست انجام شد – و این نکته مهمی است، چون تشخیص LPR کار سادهای نیست – این پزشکان قبل از متعهد کردن بیماران به مصرف داروها، حداقل باید یک رویکرد مبتنی بر غذا را امتحان کنند.»
نویسنده: دن گری (Dan Gray)
مترجم: فریدون شیرمحمدلی
منبع: healthline؛ ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۷